راهنمای انتخاب بهترین نوع شرکت برای کسب و کار شما
اگه به دنبال ثبت شرکت هستین ولی هنوز نمیدونید کدوم یک از انواع شرکت برای کسب وکار شما مناسب هست ، این مطلب رو اصلا از دست ندید. دلیل اینکه در این مقاله می خوایم درباره انواع شرکت صحبت کنیم این هست که؛ شما زمانی که قصد ثبت شرکت رو داشته باشین نیاز هست تا انواع شرکت رو به خوبی بشناسین و بدونید که برای چه کسب و کارهایی مناسب هستند؟ در این مسیراحتمالا این سوالات براتون پیش میاد که:
- شرکت در واقع چیه و چه انواعی داره؟
- هر یک از انواع شرکت چه ویژگی هایی دارن؟
- بهترین نوع شرکت برای کسب و کار من چیه؟
در این مقاله به بررسی انواع شرکت های تجاری و کاربرد هرکدوم از اونها میپردازیم تا شما خیلی سریع وبه بهترین شکل ممکن با ویژگی ها ، مزایا و معایب انواع شرکت آشنا بشید و بدونید قوانین و ثبت کدوم نوع شرکت راحتتره؟ و خیلی آگاهانه و هوشمندانه انتخاب کنید که در میان انواع شرکتهای تجاری ، ثبت کدوم نوع شرکت مناسب شماست؟
ضمنا در انتهای مقاله شاه کلیدی رو بهتون میدیم تا خیلی راحت بتونین شرکت مناسب رو برای خودتون انتخاب کنید، پس از شما دعوت میکنیم تا انتهای این مقاله همراه ما باشین.
تعریف شرکت
در واقع شرکت به عنوان یک واحد اقتصادی، از افرادی تشکیل شده که قصد دارن با همکاری هم فعالیتهای تجاری رو آغاز و درآمدی رو به دست بیارن. این افراد که شرکا یا سهامداران شرکت نامیده میشن، مسئولیتها و حقوق خودشون رو زیر نظر قانون تجارت و قوانین ثبت شرکتها در قبال شرکت تعیین کرده و توافقاتی رو هم برای تقسیم سود و زیان انجام میدن.
این واحد اقتصادی با تکمیل مراحل ثبتی، به صورت رسمی تأسیس و حقوق و تعهدات قانونی داره و میتونه در صنایع مختلفی مثل تولید، خدمات، بازرگانی و …فعالیت کنه.
انواع شرکتهای تجاری
برای ایجاد یک شرکت، شرکا نیاز به تعیین نوع شرکت دارند. درهمین راستا به دلیل پیچیدگی تعاریف حقوقی تیم تحریریه پوشه تصمیم گرفته که نگاهی آسون و کاربردی به انواع شرکت داشته باشه به همین دلیل با در نظر گرفتن شخصیت شرکا و مسئولیت اونها در شرکت ، به طور کلی شرکتهای تجاری رو به ۴ دسته تقسیم و زیر مجموعه های هر دسته رو با هم بررسی میکنیم:
شرکتهای سرمایه ای
در این نوع شرکتها آورده شرکا و میزان اون مهمتر از شخصیت شرکا و میزان مسئولیت اونها هست . در شرکتهای سرمایه ای، شرکا فقط تا میزان سرمایه ای که به شرکت آوردن مسئول تعهدات شرکت هستن. قابل انتقال بودن سهم یا سهم الشرکه از ویژگیهای این نوع شرکتهاست حتی در برخی از موارد بدون رضایت سایر شرکا نقل و انتقال سهام صورت میگیره.
شخصیت شرکا تاثیر چندانی در اعتبار شرکت نداره و معمولا تصمیم گیری ها در مورد این گونه شرکتها با رای اکثریت شرکا صورت میگیره. بارزترین شرکتهای سرمایه ای شرکتهای زیر هستن:
۱- شرکت با مسئولیت محدود :
یکی از انواع شرکتهای سرمایه ای هست که به طور معمول بین اعضای یک خانواده و یا دوستان ، بین دو یا چند نفر صرفا برای امور تجاری تشکیل و هر یک از شرکا فقط به میزان سرمایه و آوردهی خودش در شرکت، مسئول قروض و تعهدات شرکت هستن.
۲- شرکت سهامی خاص:
یکی دیگه از انواع شرکتهای سرمایه ای هست که تمام سرمایه شرکت توسط موسسین این شرکت تامین میشه؛ سرمایه اونها به سهام تقسیم میشه وهمچنین مسئولیت صاحبان سهام، محدود به مبلغ اسمی سهامشون هست.
۳- شرکت سهامی عام:
دسته ی آخر از شرکتهای سرمایه ای هست که موسسین اونها قسمتی از سرمایه شرکت رو از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنن که برای این مورد باید مجوز ورود به بورس گرفته بشه؛ اینگونه شرکتها سهامی عام نامیده میشن ، سرمایه اونها به سهام تقسیم میشه وهمچنین مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام اونهاست و بابت بدهی های بیشترمسئولیتی ندارن.
در جدول زیر ویژگی های هر یک از شرکتهای سرمایه ای رو با هم بررسی میکنیم:
شرکتهای اشخاص
در شرکت اشخاص، شخصیت و اعتبار شرکا از اهمیت ویژه ای برخورداره و شرکا معمولا به شخصیت، اعتبار و سرمایه همدیگه آشنایی دارن؛ بنابراین شرکتهای اشخاص، شرکتهایی خانوادگی و فامیلیه که اشخاص جزو اعتبار شرکت به حساب میان. دو ویژگی عمده شرکتهای اشخاص این هست که:
- مسئولیت شرکا در این نوع شرکتها معمولا بیش از آورده شرکا هست و بسته به نوع شرکت قوت و ضعف پیدا میکنه.
- شرکت اشخاص قائم به هر یک از شرکاست، به همین دلیل طلبکاران برای وصول طلبشون میتونن به فرد فرد شرکا مراجعه کنن.
از جمله مهمترین شرکتهای اشخاص شرکتهای تضامنی و شرکتهای نسبی هستن که در ادامه به توضیح هر یک از اونها میپردازیم.
۱- شرکت تضامنی
شرکت تضامنی شرکتیه که تحت اسم مخصوصی برای امور تجاری بین دو یا چند نفر، با مسئولیت تضامنی تشکیل میشه و اگر دارایی شرکت برای پرداخت تمام قروض شرکت کافی نباشه، هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام قروض هستن.
۲- شرکت نسبی
شرکت نسبی شرکتیه که برای امور تجاری تحت اسم مخصوص، بین دو یا چند نفر تشکیل و مسئولیت هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای هست که در شرکت گذاشتن.
شرکتهای مختلط
شرکت مختلط به شرکتی گفته میشه که دارای دو دسته شریک هستن :
- یک دسته از شرکا مسئولیتشون محدود به میزان سرمایه ای هست که به شرکت آوردن .
- دسته دوم شرکایی که مسئولیت نامحدود دارن و از محل دارایی شخصی مسئول بدهی های شرکت هستن .
در واقع این نوع شرکت ترکیبی هست از شرکت تضامنی و شرکت سرمایه ای که در آن تعدادی شریک ضامن و تعدادی شریک دارای سهم، حضور دارن و به همین دلیل شرکت مختلط نامیده میشن زیرا مسئولیت شرکاء با هم فرق داشته و متفاوته. شرکت های مختلط شامل دو دسته زیر هستن :
۱- شرکت مختلط غیر سهامی
شرکتیه که برای امور تجاری در تحت اسم مخصوصی بین یک یا چند نفر شریک ضامن و یک یا چند نفر شریک با مسئولیت محدود بدون انتشار سهام تشکیل میشه .
- شریک ضامن مسئول کلیه قروضی هست که ممکنه علاوه بر دارایی شرکت وجود داشته باشه
- شریک با مسئولیت محدود کسیه که مسئولیتش فقط تا میزان سرمایه ای هست که در شرکت گذاشته
- همچنین دراسم شرکت باید عبارت “شرکت مختلط” و لااقل اسم یکی از شرکا ضامن قید بشه
۲- شرکت مختلط سهامی
شرکت مختلط سهامی شرکتیه که در تحت اسم مخصوصی بین یک عده شرکا سهامی و یک یا چند نفر شریک ضامن تشکیل میشه.
- شرکا سهامی کسانی هستن که سرمایه اونها به صورت سهام در اومده و مسئولیت اونها تا میزان همون سرمایه ای هست که در شرکت دارن
- شریک ضامن کسیه که سرمایش به شکل سهام در نیومده و مسئول کلیه قروضی هست که ممکنه علاوه بر دارایی شرکت پیدا بشه
- همچنین دراسم شرکت باید عبارت ” شرکت مختلط” و لااقل اسم یکی از شرکا ضامن قید بشه.
تفاوت مهم این دو نوع شرکت این هست که به شریک غیر ضامن در شرکت مختلط غیر سهامی ، شریک با مسئولیت محدود و در شرکت مختلط سهامی، شریک سهامی گفته میشه.لازم به ذکرهست که شرکتهای مختلط در مستندات ادارات ثبتی دارای سوابق فعالیت نیستن و تنها تعداد بسیار محدودی در حدود نیم قرن پیش به ثبت رسیدن .
شرکتهای دارای ماهیت و شرایط خاص
شرکت تعاونی یکی از کاربردی ترین شرکتها در این دسته هست که در زیر به بررسی اون میپردازیم:
۱- شرکت تعاونی
شرکتیه که از اشخاص حقیقی یا حقوقی تشکیل شده و به منظور رفع نیازمندی های مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضا ، از طریق خودیاری و کمک متقابل و همکاری اعضا تشکیل میشه. در این نوع شرکت وزارت تعاون نقش نظارتی داره و تشریفات و نحوه ثبت صورتجلسات با مجوز وزارت تعاون صورت میگیره و البته بر اساس موضوع فعالیت به انواع مختلفی تقسیم میشه.
سخن پایانی
خوشحالیم که تا انتهای مطلب همراه ما بودید ، همونطور که دیدین در این مقاله خیلی تخصصی با در نظر گرفتن شخصیت شرکا و مسئولیت اونها در شرکت به بررسی دسته بندی شرکتهای تجاری پرداختیم و هر کدوم از انواع شرکت رو بررسی و ویژگیهاشون رو بیان کردیم تا هر شخص با توجه به شرایط و نیاز خودش اقدام به راه اندازی شرکت متناسب با کسب و کار خودش کنه.
همونطور که گفتیم شرکتهایی مثل سهامی خاص و مسئولیت محدود پرطرفدارترین، رایج ترین و کاربردی ترین انواع شرکت هستن و بیش از ۳۰ هزار شرکت از آنها سالانه ثبت میشه؛ در عین حال شرکتهای دیگری مثل تضامنی یا سهامی عام برای موضوعات مشخصی تاسیس میشن و متقاضیان خاص خودشون رو دارن اما فراگیر نیستن و البته سایر شرکتها هم در حال حاضر کاربردی نبوده، طوری که شرکتهایی مثل مختلط سهامی و مختلط غیر سهامی در چند سال اخیر اصلا ثبت نشدن و تعداد کل آنها انگشت شمار هست.
اگر به عنوان یک متخصص امور ثبتی با تجربه بخواهیم راهنمای شما باشیم، پیشنهاد ما به شما انتخاب یکی از شرکتهای سهامی خاص یا مسئولیت محدود هست که برای بخش زیادی از فعالیت ها مناسب هست ، مزایای بیشتری رو در اختیار شرکا قرار میده ،همچنین راحتی ثبت و نداشتن قوانین پیچیده یکی از دلایل اصلی رایج بودن این شرکتهاست.
در انتها اگه بدنبال این هستی که با توجه به شرایط و نیاز کسب و کارت شرکت سهامی خاص مناسب هست یا مسئولیت محدود ؟ حتما مقاله زیر رو بخون.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشه که بتونین در مورد ثبت شرکت و انواع اون اطلاعات بیشتری کسب کنین و با ویژگی های هر شرکت آشنا بشین تا بتونید انتخاب هوشمندانه ای برای کسب و کارتون داشته باشین.
میانگین امتیاز: / ۵. تعداد آرا: